İsrail ve Hizbullah savaşçıları arasında ateşkes sağlamak amacıyla haftalarca süren yoğun diplomasinin ardından ABD çok farklı bir yaklaşımı tercih etti: Lübnan’da ortaya çıkan çatışmayı kendi haline bırakmak.
Daha iki hafta önce ABD ve Fransa, İsrail’in Lübnan’ı işgalini önlemek için 21 günlük acil bir ateşkes talep etmişti. Reuters’in haberine göre, İsrail’in Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ı öldürmesi, 1 Ekim’de İsrail’in güney Lübnan’da kara operasyonları başlatması ve örgütün lider kadrosunun büyük bir kısmını yok eden İsrail hava saldırıları bu çabayı sekteye uğrattı.
ABD’li yetkililer şimdi koşulların değiştiğini savunarak ateşkes pozisyonlarından geri adım attılar.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller bu hafta başında düzenlediği basın brifinginde “İsrail’in Hizbullah’ın altyapısını çökertmek için bu saldırıları başlatmasını destekliyoruz, böylece nihayetinde diplomatik bir çözüme ulaşabiliriz” dedi.
Bu rota değişikliği, ABD’nin Orta Doğu’da giderek genişleyen çatışmayı kontrol altına alma ve İran destekli Hizbullah’ı ciddi şekilde zayıflatma hedeflerinin birbiriyle çeliştiğini yansıtıyor.
Yeni yaklaşım hem pratik hem de riskli.
ABD ve İsrail, Tahran’ın İsrail’in kuzey sınırını tehdit etmek için kullandığı Hizbullah gibi ortak bir düşmanı yenmekten fayda sağlayacaktır ancak İsrail’in genişleyen askeri harekatını teşvik etmek, kontrolden çıkan bir çatışma riskini de beraberinde getirmektedir.
Eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan John Alterman, ABD’nin Hizbullah’ın zayıfladığını görmek istediğini ancak bunu Lübnan’da bir “boşluk yaratma” ya da bölgesel bir savaşa neden olma riskine karşı tartması gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi Avrupalı kaynaklar, bugün anlamlı bir ateşkes görüşmesi yapılmadığını belirterek, İsraillilerin Lübnan’daki operasyonlarını “haftalarca, hatta aylarca” sürdüreceğini söyledi. Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkili de zaman çizelgesinin bu şekilde olabileceğini söyledi.
Washington ayrıca askeri baskının Hizbullah’ı silah bırakmaya zorlayabileceğine ve Lübnan’da on yıllardır önemli bir oyuncu olan güçlü milis hareketini yerinden edecek yeni bir hükümetin seçilmesinin önünü açabileceğine inanıyor.
Ancak şu anda Washington’daki Center for a New American Security’de çalışan eski Pentagon yetkilisi Jonathan Lord, bunun başarılmasının zor olacağını söyledi.
ABD’li yetkililerin bu hafta yaptığı açıklamaya göre nihai hedef, Lübnan ordusunun İsrail ile olan güney sınır bölgesini Lübnan devletinin silahları dışında silah ve silahlı personelden arındırmasına yardımcı olmak üzere UNIFIL olarak bilinen bir BM barış gücü misyonunu görevlendiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını uygulamak.
Bizi 𝕏’ den takip etmeniz için TIKLA