Yazar: Halil Yalçın
Hükümet, daha sıkı bir kayıt zorunluluğu ile gelecekte daha fazla vatandaş ödeneği alıcısının işe girmesini sağlamak istiyor – planlara göre, bazılarının her ay iş bulma merkezine rapor vermesi gerekecek.
Koalisyon hükümeti, vatandaşlık ödeneği alanların bildirim yükümlülüklerini sıkılaştırmayı planlıyor. Federal Kabine buna ilişkin bir taslağı kabul etti. Taslak, belirli koşullar altında yardım alanların her ay iş bulma merkezine bildirimde bulunmasını öngörüyor.
Daha katı bildirim yükümlülüğü, işgücü piyasasına entegrasyon için gerekli görüldüğü takdirde uygulanmalıdır. İş bulma merkezine şahsen başvurmak zorunlu olacak, telefon ya da dijital iletişim artık yeterli olmayacaktır.
Federal Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şimdi Federal Meclis’teki “Ampel” parlamento gruplarına iletilecek olan bir formülasyon yardımı kabul edilmiştir. Yasa taslağını onlar hazırlayacak.
Yeni düzenleme, Alman hükümetinin sözde büyüme girişiminin bir parçası. Sıkılaştırmanın amacı, daha yoğun temas yoluyla entegrasyon fırsatlarından daha iyi yararlanmaktır. dpa haber ajansının ulaşabildiği taslak belgeye göre düzenleme özellikle bir yıldan az süredir işsiz olan ya da ileri eğitim, entegrasyon ya da dil kursları gibi işgücü piyasası politikası önlemlerine katılmış olan kişileri hedefliyor ve “artan temas yoğunluğu” gelecekte “mevcut entegrasyon fırsatlarının daha iyi kullanılmasını” sağlamalı.
Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, halen vatandaşlık yardımı alan daha fazla insanın işe alınmasının önemli olduğunu söyledi.
Ancak planlar federal eyaletler ve dernekler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Federal Konsey’in taslağı hala onaylaması gerekiyor. Özellikle aylık raporlama yükümlülüğünün iş bulma merkezlerinin organizasyonuna mantıksız bir müdahale olarak algılanması eleştiriliyor.
Alman Eyaletler Birliği ve Alman Şehirler Birliği de eleştirilerini dile getirirken, Federal İş Ajansı (BA) da bildirim yükümlülüğünün ilk on iki ayda yardım almaya hak kazanan işsizlerle sınırlandırılması gerektiğini savunuyor.
Bu grup aynı zamanda federal hükümet için de özel bir odak noktasıdır, çünkü düzenli kişisel temas potansiyel olarak uzun vadeli yardım alınmasını önleyebilir.
Çalışma Bakanlığı’na göre, kayıt yaptırılmaması halinde olağan yaptırımlar öngörülmektedir. Yeni ve daha katı düzenlemelerden etkilenenlerin geçerli bir sebep olmaksızın gereklilikleri yerine getirmemeleri halinde Sosyal Kanun, vatandaşlık ödeneğinin standart gerekliliğin yüzde onu oranında azaltılmasını öngörüyor. Çalışmayı reddetme ya da entegrasyon önlemlerini reddetme durumlarında ise bu kesinti yüzde 30’a kadar çıkabilmektedir.