Belçika’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak görev yapan beş imamın çalışma izinleri iptal edildi. İptalin gerekçesi olarak, imamların maaşlarının Türkiye’den alınması gösterildi.
Flaman Çalışma Bakanı Zühal Demir, “dış etki” olarak adlandırılan bir sebep üzerinden bu kararı aldı. Bakan Demir, Türkiye tarafından ödenen maaşların, yabancı bir hükümetin etkisi olarak değerlendirildiğini belirtti. İmamlar, Ghent, Anvers, Diest, Sint-Niklaas ve Lommel gibi şehirlerde yaklaşık dört yıldır görev yapmaktaydılar ve artık ülkeden ayrılmaları için üç ay süre tanındı. İmamların, kararın iptali için Danıştay’a başvurma hakkı da bulunuyor.
Bu karar, mayıs ayında yürürlüğe giren ve “göçmen işçilere yabancı bir hükümetten ödeme yapılmasını yasaklayan” düzenleme çerçevesinde alındı. İlk kez bu yasa, beş Türk imam için uygulandı, ancak gelecekte diğer Diyanet çalışanlarına da aynı uygulamanın yapılması bekleniyor.
Bakan Demir, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Yabancı bir hükümetin finansmanı ile ilgili sert önlemler alıyorum. Bunu göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Diyanet’e bağlı camilerin ruhsatlarının iptal edilmesi gerektiğini de düşündüğünü belirtti. Demir, Diyanet’in yapısını, otoriter Erdoğan rejiminin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirdi.
Belçika’da resmi olarak tanınan 12 cami dahil olmak üzere toplam 43 cami bulunuyor. Ülke, Ankara’nın yoğun etkisi nedeniyle bazı camilerin ruhsatını iptal etmeyi de gündeme almış durumda.
Zühal Demir kim?
12 Mart 1980’de Belçika’nın Genk şehrinde doğdu. Tunceli ve Elazığ kökenli alevi-kürt bir ailenin çocuğu olan Demir, Leuven Katolik Üniversitesi’nde Hukuk eğitimi aldı.
2001 yılında Belçika Temsilciler Meclisi’ne seçilen Demir, 2017’den beri yoksullukla mücadele, fırsat eşitliği ve bilimsel politikalarla ilgili devlet bakanı olarak görev yapmaktadır.
2 Ekim 2019’dan itibaren Flaman Adalet, Çevre, Enerji ve Turizm Bakanı olarak da görevine devam etmektedir. N-VA (Yeni Flaman İttifakı) partisinin üyesidir ve Türkiye’nin etkisine karşı sert önlemler almasıyla tanınmaktadır.