THAAD mercek altında: ABD füze savunma sistemi yakında İsrail’de konuşlandırılacak

ABD, balistik ve hipersonik füzelere karşı operasyonel olacak THAAD füze savunma sistemini İsrail’de konuşlandıracak

• ABD, balistik ve hipersonik füzelere karşı operasyonel olacak THAAD füze savunma sistemini İsrail’de konuşlandıracak

• ABD, daha önce BAE’ye satılan ve şu anda Güney Kore’de konuşlu bulunan THAAD’ı, Tel Aviv’in İran’a karşı düzenlemesi beklenen saldırı öncesinde İsrail’e konuşlandırmayı planladığını açıkladı

Anadolu ajansın paylaştığı habere göre, Pentagon’un İran ile artan gerginlik ortamında İsrail’e bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ve askeri personel gönderme kararının ardından, sistemin teknik kabiliyetleri büyük ilgi gördü. 

Anadolu, dünya atmosferi içinde ve dışında hareket eden balistik füzeleri engellemek için tasarlanmış, oldukça saygın bir hava savunma teknolojisi olan THAAD sisteminin ayrıntılarını derledi. ABD, İran, Yemen’deki Husi isyancılar ve Lübnan’daki Hizbullah grubundan gelen tehditlere karşı koymak için bu sistemi İsrail’de konuşlandırmayı planlıyor.

İsrail şu anda uzun menzilli Arrow, orta menzilli David’s Sling ve kısa menzilli Iron Dome olmak üzere üç hava savunma sistemi kullanıyor. Ancak bu sistemler İran’ın son misilleme saldırıları sırasında bazı füze türlerini engellemekte zorlandı.

Bu hava savunma sistemleri tipik olarak gelen mühimmatları tespit etmek için radarlar ve uydu sensörleri, onları havada imha etmek için önleyici füzeler ve bu operasyonları yönetmek ve koordine etmek için komuta merkezleri içerir.

12 Ekim’de İsrail Ordu Radyosu, ABD’nin İran’ın olası füze saldırılarına karşı İsrail’e THAAD sistemi konuşlandırdığını duyurdu. Pentagon da bunu doğrulayarak Başkan Joe Biden’ın talimatıyla bir THAAD bataryası ve beraberindeki personelin İran’ın 13 Nisan ve 1 Ekim’deki benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail’i destekleyeceğini belirtti.

THAAD sistemine genel bakış

ABD savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen THAAD, atmosfer içinde ve ötesinde balistik füzeleri engelleyen yüksek irtifa hava savunma sistemidir. Sistem yüksek irtifada koruma sağlama konusunda üstündür, diğer Batı ve İsrail hava savunma sistemleriyle sorunsuz bir şekilde entegre olur ve uzun menzilli hedef tespit radarına sahiptir.

THAAD’ın kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı son derece etkili olduğu, uzun menzilli füzelere karşı ise sınırlı kabiliyete sahip olduğu belirtilmektedir. Kinetik vur-öldür teknolojisini kullanan sistem, patlayıcı savaş başlığı olmayan hedefleri son derece yüksek hızlarda çarpıştırarak imha etmektedir.

Gelen bir mühimmatın en yüksek hıza sahip olduğu terminal safhada etkili olsa da THAAD, füzeleri atmosfer dışında yörüngedeyken bile etkisiz hale getirebilir. Manevra kabiliyeti için tasarlanan her bir THAAD bataryası beş ana bileşenden oluşmaktadır: önleyiciler, fırlatıcılar, radar, atış kontrol birimi ve destek ekipmanı.

Her batarya 100 kadar personel tarafından işletilmekte ve her biri sekiz fırlatıcı ve 48 önleyici ile radar ve iletişim ekipmanı taşıma kapasitesine sahip altı araca monte edilmiş bir fırlatma ünitesi içermektedir. Sistemin temelini oluşturan AN/TPY-2 radarı X-bandında (8-12 GHz) çalışır ve uzun menzildeki hedefleri tespit eder. Modüler tasarımı kolay taşıma ve konuşlandırmaya olanak sağlar.

Всеки прехващач тежи 900 килограма (приблизително един тон) и е дълъг 6,17 метра (над 20 фута), с ускорител с диаметър 34 сантиметра (над 13 инча) и бойна глава с диаметър 37 сантиметра. Ракетата се движи със скорост 2,8 километра в секунда – 8,2 пъти по-висока от скоростта на звука.

THAAD има обсег на действие от 200 километра и може да унищожава цели на височина до 150 километра. Той се интегрира с други отбранителни системи на САЩ, като Patriot и Aegis, както и с изтребители F-35 и военни кораби.

Küresel THAAD konuşlandırması

İsrail’in yanı sıra THAAD şu anda ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kullanılırken, Suudi Arabistan da gelecekteki alımlar için bir anlaşma imzaladı. ABD, Mart 2022’de 1,42 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında yedi batarya tedarik etti ve Nisan 2022’de 74 milyon dolarlık sekizinci bir batarya sözleşmesi imzalandı.

BAE ile ABD arasındaki ilk THAAD anlaşması 2011 yılında imzalanmış ve iki batarya faaliyete geçmişti. Bu bataryalar 2022 yılında THAAD’ın ilk operasyonel kullanımında Al-Dhafra Hava Üssü yakınlarındaki petrol tesislerini hedef alan balistik füzeleri başarıyla önledi.

Suudi Arabistan ile yedi bataryanın teslimatı için 2017 yılında 15 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı ve ilk teslimatın 2026 yılında yapılması planlandı. Ülke ayrıca 2024 yılında ortak üretim anlaşması imzalayarak ABD’den sonra THAAD bileşenlerini üreten ikinci ülke oldu.

ABD ordusu, Kuzey Kore’nin füze tehditlerine yanıt olarak 2017’den bu yana Güney Kore’de THAAD sistemini konuşlandırmış durumda. Japonya THAAD sistemlerini doğrudan konuşlandırmasa da topraklarında bir AN/TPY-2 radarına ev sahipliği yapıyor.

Balistik füzeler

Balistik füzeler menzillerine göre sınıflandırılmaktadır: kısa menzilli (1.000 kilometrenin altında), orta menzilli (1.000 ila 3.000 kilometre), uzun menzilli (3.000 ila 5.500 kilometre) ve kıtalararası (5.500 kilometreden fazla). Ayrıca 3.500 kilometrenin altındaki mühimmatlar için taktik ve operasyonel balistik füzeler gibi ek kategoriler de getirilmiştir.

Balistik füzelerin üç aşaması vardır: fırlatma, atmosfer dışında serbest uçuş ve terminal yeniden giriş. Bir dakikadan daha kısa süren terminal aşaması sırasında erken tespit, THAAD gibi yüksek performanslı füze savunma sistemleri gerektirir.

İran’dan İsrail’e füze saldırısı

1 Nisan’da İsrail’in Şam’daki İran Konsolosluğu’nu vurarak aralarında Devrim Muhafızları’nın üst düzey üyelerinin de bulunduğu çok sayıda yetkiliyi öldürmesinin ardından İran 13 Nisan’da insansız hava araçlarının yanı sıra balistik ve seyir füzeleri kullanarak büyük bir misilleme başlattı.

İsrail daha sonra Hamas, Hizbullah ve İranlı liderleri hedef almaya devam etti ve İran’ın 1 Ekim’de hipersonik “Fettah 1” de dahil olmak üzere düzinelerce balistik füzenin İsrail’i vurmasıyla verdiği yanıtla doruğa ulaştı. Hizbullah’ın da aralarında “Kadir 1”, “Nur” seyir füzeleri ve “Katyuşa” roketlerinin de bulunduğu çeşitli füzeler ateşlediği bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir